Wekeromse zand

Geplaatst op

Boswachter Remco nodigde een aantal volgers op twitter uit voor een twexcursie in zijn werkgebied, dit omdat hij de 2000 volgers had bereikt.

Ik was 1 van de gelukkige.

Samen met Leo en Heleen had ik de nodige voorpret en bracht mijn wagentje ons waar we zijn moesten.

Voordat het programma begon, verkenden wij het gebied al wat, deed Leo zijn lokroep en konden we daardoor van dichtbij de mooie heidekoeien vastleggen.

DSC_3107

Het werd een goed gevulde dag, waarbij Remco hulp kreeg van collega Sabine. Het ontvangst was op een biologisch melkveebedrijf, waar we na de koffie, cake en uitleg ook een rondleiding kregen. De koeien lijken het erg naar hun zin te hebben, de boer was een prettig persoon die de tijd nam om zijn bedrijf te laten zien. Hoewel het hard werken voor weinig is, op een boerenbedrijf.

DSC_0260

Van zo’n mooi modern bedrijf, gingen we een stap terug in de tijd…de ijzertijdboerderij van Wekerom. Samen onder 1 dak met je vee…ik hou ervan!

DSC_0261

Vervolgens werden we meegenomen naar natuurgebied het wekeromse zand. Ik kende dit gebied niet en luisterde gretig naar alle ins en outs. Er lopen daar zo’n 60 moeflons en die heb ik nog nooit mogen spotten….dus tja…er is een kans. Hoewel deze erg klein is gezien de grote van de groep en de boswachter geen garantie wil geven.

 

We gaan op pad, staan af en toe stil om uitleg te krijgen over het gebied…of ik neem ff een fotootje en loop weer achter de groep aan. Bewust niet mijn macrolens erop gedaan, omdat ik dan zeker weet dat ik de groep kwijt raak.

Daarom dit bijzondere zwammetje met mijn telefoon vast gelegd…mag ik u voorstellen aan de heideknotszwam (clavaria argillacea)

DSC_0264

Ik ben onder de indruk…wat een geweldig vak heb je toch als boswachter als je hier mag werken. Wat een enorm mooi stuk natuur en nu begrijp ik ook beter waarom er zoveel wordt gewerkt in de natuurgebieden.DSC_3117

Dit is een kolk (ik zou het een vennetje noemen, maar daar zit vast nog een verschil in) Dit is gevuld met grondwater. Vroeger werd hierin gezwommen en in de winter op geschaatst. Er zijn er al vele dichtgegaan. Achter de kolk, ligt een stuifzandgebied. De bomen zijn daar allemaal gekapt. Maar niet om deze kolk, anders zou die ook over een paar jaar dicht zijn en dat is zonde.

DSC_3118DSC_3176

Dit gebied heeft werkelijk super mooie bomen.
DSC_3142

 

Een prachtig bos …

DSC_3179

En wat een geweldig uitzicht…echt even een moment om stil bij te staan.

DSC_3171DSC_0270

Hoewel we geen moeflon hebben gezien, wel verse sporen overigens…ga ik toch met een heel fijn gevoel weer op weg naar huis. Er wordt nageborreld in de auto, hadden in de file daar ook alle tijd voor en we spreken af om hier nog eens terug te komen.

Dank Geldersch Landschap & Kasteelen voor de gastvrijheid

Dank boswachters Remco en Sabine dat ik een kijkje heb mogen nemen in dit geweldige gebied, ik ben geraakt, verrijkt en weer een stukje blijer dat ook dit gebied in nederland ligt en dat ook ik daarvan mag genieten!

Ieder ervaart natuur op zijn eigen manier. Steeds sta ik versteld van het mooie ervan. Een vogeltje dat er vrolijk op los zingt, een zwammetje wat uit het niets groeit en zorgt voor een prachtig tafereel, een restant van een boom, dat zorgt voor een stillevenmomentje. Het dwingt mij om al mijn gedachtes los te laten, want anders zou ik dit wellicht niet zien.

Voor mij is natuur weer even terug bij mijzelf komen, de natuur letterlijk opsnuiven, mij in de rust onderdompelen. Ontstressen, in deze voor mij stressvolle periode. Noem het mediteren, ik vind het vooral mooi.

Liefs Desiree