Wat een jaar…

Geplaatst op
Herkenbaarheid

Zoals de meesten die mijn blogs volgen wel weten, blik ik op het eind van het jaar altijd even terug en maak ik plannen voor de toekomst.

Als ik zou zeggen dat dit een bewogen jaar is geweest, is dat een understatement. Op alle vlakken is er heel erg veel gebeurd wat ik van te voren niet altijd even goed heb kunnen overzien.

Lichamelijk zat het behoorlijk tegen, een aantal keren besloot mijn hartje de handdoek in de ring te gooien en stopte het ermee. Gelukkig kwam het ook wel weer op gang voordat er ingegrepen werd, maar dat alles doet veel, niet alleen met mijn lichaam maar zeker ook met mijn koppie. De onderzoeken die volgden waren daarom ook extra risicovol, want als men niet weet waarom ik plots kan neervallen, kan dat dus ook tijdens de onderzoeken gebeuren als het hart getriggert wordt. Al met al is er wel bekend dat er wat mis is maar zit ik nog steeds in de onderzoekscyclus omdat niet duidelijk is wat de oorzaak is geweest. En nog steeds ben ik niet klachtenvrij en is inmiddels een revealrecorder geïmplanteerd om 24/7 mee te kijken en te registreren als er wat te melden is.

Dit heeft heel wat teweeg gebracht en ik heb mijn omgeving op een andere manier leren kennen. Enerzijds zeer positief omdat er mensen voor mij klaarstonden waarvan ik het niet had verwacht, anderzijds heel negatief omdat ik een ander verwachtingspatroon had en bepaalde mensen mij het juist in deze periode extra moeilijk hebben gemaakt, wat mijn klachten heeft doen verergeren. De klappen uit die onverwachte hoek hebben mij doen beseffen dat ik mijn loyaliteit en oprechte aandacht beter kan verleggen naar iets wat mij wel positiviteit brengt.

Betere keuzes maken is een belangrijke les geweest, er zijn voor mijn omgeving en bouwen aan de toekomst heeft mij doen besluiten om een andere koers te varen. Ik heb wat knopen doorgehakt en ben gaan doen wat ik altijd al wilde, namelijk mijn hart volgen. Doen waar ik in geloof en dat is mijn eigen bedrijf verder uitbouwen en volop genieten van het leven en de mensen om mij heen. Daarom een nieuwe huisstijl en website die beter past bij mij en de toekomst die ik voor ogen heb.

De dingen waar ik minder tevreden over ben, wilde ik ook gaan aanpakken. Een daarvan is mijn account op “werk aan de muur”. Mede doordat ik niet op de hoogte werd gebracht van acties, niet eruit kon halen, op mijn manier, van wat erin zat en geen inspraak had heb ik besloten om het toch allemaal in eigen hand te nemen. Daarom heb ik begin deze maand de webwinkel geopend omdat dit meer past bij mijn visie in het grote geheel. Tegen verwachting in doet shop het enorm goed. Op social media is het heel goed ontvangen en de eerste bestellingen zijn inmiddels de deur uit en bij hun nieuwe eigenaren terecht gekomen.

Ik heb bij het bedenken van het totaal concept heel erg gekeken naar wat ik wil uitstralen, blij van word en zelf ook heel erg kan waarderen. Dat wil ik delen met al mijn klanten. Ik vind oprechte aandacht een belangrijk onderdeel van mijn visie en ik wil dat ook overbrengen. Daarom zit er bij iedere bestelling een persoonlijk en handgeschreven kaartje. Daarnaast vind ik een investering in jezelf en je directe omgeving een cadeautje voor jezelf en zal het cadeautje dan ook als zodanig gepresenteerd worden. Daarin zitten natuurlijk ook een stukje waardering van mijn kant en heb ik gekozen voor producten die de kwaliteit uitstralen waar ik achter sta. Of het commercieel handig is? Volgens directe collegae en het verdienmodel wat mij diverse malen om de oren is geslagen niet. Ik moet daarvoor dan binnen de lijntjes blijven en blijkbaar doe ik dat niet. Waarop ik hard lachend heb geroepen, als je mij echt zou kennen, weet je dat ik zo niet in elkaar steek. Out of the box…geloof me ik heb die hele box niet.

Naast de shop doe ik natuurlijk ook gewoon mijn werk als fotograaf en mag ik op pad voor mooie opdrachten.

Zo mocht ik de cover foto maken van het boek Bakker en van Willigen en facebook geschreven door Eric van Dommelen.  Waar ik uiteraard na het verschijnen van het boek een blog aan heb gewijd hij blijft een rotterdammert Het is leuk om te zien dat het boek erg goed ontvangen is en al bij velen in huis is en er ook mensen reageren op de cover. Eric heeft het boek dan ook echt geschreven zoals bij hem past, niet te moeilijk, rechtdoorzee en op zijn Rotterdams. Een absolute aanrader, als je het mij vraagt.

Ben je nieuwsgierig geworden, je kunt het boek bestellen via deze link.

Uiteraard doe ik ook veel losse opdrachten en ook wat langdurige zoals de ontwikkelingen in de Oostvlietpolder in de gemeente Leiden. Een opdracht waar ik zelf ook echt heel blij van ben geworden. Wat een soort van braakliggend terrein was, is in ruim twee jaar tijd een volwaardig natuurgebied geworden volgens een geheel eigen visie. Er staan vele soorten fruitbomen in, waarvan, als de vruchten rijp zijn, ook geplukt mag worden. De weidevogels hebben een geweldige plek waar ze zich kunnen settelen en de bijen hebben een heus 5 sterren hotel gekregen.

Dit gebied valt dus onder de Gemeente Leiden het beheer is ondergebracht bij  Stichting Het Zuid Hollands Landschap

Mijn opdracht beperkte zich tot de uitbreiding van ‘t Vogelhoff XL en en aantal van die foto’s heb ik verwerkt in een boek die ik, gemeente Leiden, bij het beëindigen van de opdracht en dus de oplevering van het gebied heb aangeboden.

En tijdens de oplevering kreeg ik heel veel reacties op dit boek en werd ook de vraag gesteld waar dit te koop was. Je snapt, ik was volledig overrompelt maar begrijp dat er hier nog een uitdaging lag. Ik heb wat uitgevers gebeld, afspraken gemaakt en heb heel wat gesprekken gevoerd. Het boek zoals gegeven is aan de opdrachtgever is te duur om te verkopen, vandaar dat ik deze weg ben ingeslagen. De onderhandelingen zijn nog in volle gang en de beslissing over hoe, op welke manier en wat het dan gaat kosten ben ik op dit moment nog aan het nemen. Maar dat het er komt staat als een paal boven water.

Ook is de vraag gekomen waarom ik mijn postkaarten die ik als pakketten heb weggegeven op Facebook en welke ik bij mijn bestellingen voeg met een persoonlijke note, niet verkoop in shop. Meteen een nieuwtje, ik ga deze toevoegen, in twee maten en met enveloppe!

Voor 2018 zie ik voornamelijk heel veel nieuwe opdrachten en uitdagingen op mijn pad. Ik zal ook dan weer veel reizen om foto’s te maken. En ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel eens een beetje moet lachen om de reacties die ik op het reizen krijg. Ik zal een tipje van de sluier oplichten van mijn leven als fotograaf. Want velen hebben een redelijk romantisch beeld daarbij en dat is eerlijk gezegd niet zo heel realistisch. Ik ga veel op reis, in mijn zeer eenvoudige auto, zonder al te veel electronica omdat ik het zelf zou moeten kunnen maken als ik ergens met pech kom te staan. Want in de uithoeken van Europa komt de wegenwacht meestal niet. Ik rij in gebieden waar er geen elektriciteit is, zoals wij dat in Nederland kennen en ik mijn mobiele telefoon ook niet kan gebruiken. Ik ben daar geheel op mijzelf aangewezen. daarnaast rij en loop ik uren door onherbergzame gebieden met mijn spullen te sjouwen, door weer en wind en met gevaar voor eigen leven.  Letterlijk zijn er engeltjes op mijn schouder nodig en heb ik als door een wonder stormen in immens diepe kloven zonder kleerscheuren overleefd. Grote brokstukken vielen naar beneden, schuilen is niet mogelijk en doorgaan was de enige andere optie. En nee, ook daar zijn geen mooie appartementen of hotels te vinden. Deesje ligt gewoon in haar slaapzakje, onder een van bladeren zelf gemaakt afdakje, te rusten, echt slapen durf ik het niet te noemen. Met 1 oor ben ik gewoon wakker, luisterend naar de geluiden om mij heen, zijn er wilde dieren en kan ik ze al vastleggen met mijn camera is de vraag die mij op dat moment het meeste bezighoudt. En heel vaak hoor ik ze wel maar zie ik ze niet of is het te mistig of donker om ze in beeld te brengen en ga ik zonder toffe foto uiteindelijk weer huiswaarts. Ja oké, een beetje gek moet je wel zijn om fotograaf te zijn en ja ook in 2018 staan deze reizen dus op de agenda en ja…ik heb er zin in! En ik denk er over na, maar dat is afhankelijk van het werk wat ik maak om een expositie te gaan houden, maar daarover later meer.

Er liggen bij de gemeente Leiden plannen om, van onder andere mijn werk van de Oostvlietpolder, een  expositie in het gemeentehuis te organiseren, dus daar kom ik nog op terug.

Daarnaast hoop ik dat mijn shop een daverend succes wordt en er veel mensen een echte Buro Kersten aan de muur zullen gaan hebben.

Al met al genoeg om weer een jaar vol te krijgen lijkt mij. Natuurlijk zal ik regelmatig bloggen en jullie ook via social media op de hoogte houden. Twitter en  Facebook en zal ik dagelijks een foto te posten op Instagram

Ik kijk heel erg uit naar de plannen die jullie hebben voor het nieuwe jaar.

 

Voor nu wens ik jou hele mooie en fijne kerstdagen toe, geniet volop van en met elkaar.

Voor 2018 wens ik je heel erg veel liefde, licht en kracht toe. Volg je dromen en natuurlijk je hart.

 

Heel veel liefs, Desiree