The first days after…

Geplaatst op

De eerste dagen van de shop  https://shop.burokersten.com zitten erop. Enorm eng om mij zo kwetsbaar op te stellen, heel veel te investeren en risico’s daarin nemen. Bewust, dat wel, maar toch is er nooit de garantie dat het goed zal gaan.

De eerste bestellingen druppelen binnen, zijn verstuurd en hoe gaaf is dat dan, niet verwacht, wel gehoopt en heel erg trots op mijn team en mogelijk nog blijer door alle positieve reacties die ik de afgelopen dagen heb mogen ontvangen.

Het feit dat niemand producten mist wil overigens niet zeggen dat ik er ook niets meer aan ga toevoegen, maandag komt er een bestelling binnen, ga ik ze in beeld  brengen en toevoegen aan de shop.

Ik kreeg een opmerking dat mijn werken wel heel erg duur zijn en daar wil ik graag wat dieper op in gaan. Niet om mijzelf te verdedigen, maar meer met de bedoeling om inzicht te geven naar de prijsberekening daarachter. Een foto maken kost toch helemaal niets meer tegenwoordig zei hij. Nou, daar ben ik het niet helemaal mee eens.

Want hoe komt een prijs nu eigenlijk tot stand. Natuurlijk moet zelf ook voor alles wat ik laat maken ook betalen, dus de afdruk van de print, dat is een vaststaande prijs. Met de lijsten is dat precies hetzelfde. Ik heb bewust gekozen voor de allerbeste kwaliteit, handgemaakte lijsten, met daarin glas, die de print volledig bescherming biedt. Museumkwaliteit wordt dat ook wel genoemd. Waarom kies ik daarvoor, omdat ik besef dat je investeert in kunst en van mening ben dat als je een compleet pakket koopt, je daar ook deze kwaliteit voor mag verwachten. De lijsten zijn allemaal handgemaakt en daar zit, ook voor mij, een prijskaartje aan. Daarom heb ik dus ook de opties zonder en met lijst. En dan komen er natuurlijk ook verpakkingskosten bij. De verzendkosten, die betaal ik zelf.

Nu komt het gedeelte wat ik dan verder moet berekenen…Mijn materiaal, kosten en tijd en die zijn best lastig. Nu weet ik natuurlijk wat ik betaald heb voor mijn camera’s en objectieven, sd kaarten, flitsers, tassen en koffer. Een camera gaat ongeveer 50.000 kliks mee, omgerekend kost een klik zo om en na bij 0,00998 euro. Tijd vind ik een lastige, want vaak lig ik uren te wachten voordat ik een goede foto kan maken en daar komen mijn reiskosten eigenlijk ook nog bij. En dan moeten de foto’s ook nog nagekeken worden, bijgewerkt waar nodig om tot een topkwaliteit print omgezet te kunnen worden.  Dus voor dit gedeelte ben ik heel erg aan het sparren geweest met mijn collegae. En dan komen de kosten van de webshop er nog bij, de betaalservice die over iedere betaling een fee wil hebben, de tijd die erin gaat zitten om de shop te maken en het inhuren van beroepskrachten die dat ook kunnen doen. En daarnaast de advertentiekosten en de banners die daarvoor gemaakt dienen te worden. Voor de administratie heb ik ook iemand nodig, omdat ik nu eenmaal niet alles zelf kan doen en ook dat moet betaald worden.

En dan komen mijn “normale” kosten natuurlijk ook nog…

– autokosten (afschrijving, brandstof, verzekeringen)
– verzekeringen (apparatuur, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, ziektekosten, arbeidsongeschiktheid en        een pensioenregeling)
– huisvesting (huur, licht en stroom voor kantoor- en werkruimte)
– kantoorkosten (kantoorartikelen, telefoon, internet, computer, administratie-software)
– extern advies (boekhouder of accountant, bijscholing)
– lidmaatschappen (organisaties van fotografen, kamer van koophandel)
– abonnementen (vakboeken, fotovakbladen, vakbladen/consumentenbladen)

Al deze kosten bij elkaar opgeteld en dan delen door het aantal factureerbare uren, want niet alle tijd kan worden betaald. Kortom, het bepalen van een prijs voor mijn foto’s is dus nog zo eenvoudig niet.

Hopelijk heb ik op deze vraag nu een voldoende antwoord gegeven en wordt het voor ieder wat inzichtelijker wat voor kosten er achter een print zitten.

En dat ik kosten bewust ben, daar kom ik eerlijk voor uit. Nadat ik mijn opdrachtboek overhandigde aan mijn opdrachtgever kwamen er heel veel reacties op, en de vraag, waar kan ik deze kopen. Die had ik even niet zien aankomen…

Ik ga eerlijk tegen je zijn, het boek zoals het er nu ligt kost mij, zonder berekening van bovenstaande kosten 90,00 euro. Als ik alles zou moeten berekenen wordt het dus echt onbetaalbaar, daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere optie. Ik heb een uitgever benaderd, gesprekken gevoerd en bedacht dat ik het ga uitgeven onder mijn naam. Prefix aangevraagd, ISBN nummer, zodat hij voor een ieder goed opvraagbaar is en nu wacht ik op de offerte van de uitgever, want die had verschillende opties. Natuurlijk wil ik de spullen die ik verkoop betaalbaar houden en ga ik dus de uitdaging aan om voor een goede prijs/kwaliteit dit boek te kunnen leveren.

Daarom staat het boek nu op de shop, prijs op aanvraagt zodra er meer duidelijkheid is, kom ik daar natuurlijk bij jullie op terug, via Twitter, Facebook en met een nieuw blog!

En ja, er gebeurd nu heel veel tegelijkertijd en ik vind het allemaal ook echt retespannend.

 

Liefs Desiree