Monochrome

Geplaatst op

Ik heb een enorme voorliefde voor zwartwit fotografie, op mijn instagram account post ik in principe uitsluitend in zwartwit, al doe ik als tweede optie er soms een kleurenversie bij. Dit omdat daar door volgers om wordt gevraagd.

Ik kijk ook in bnw (blackandwhite) als ik een foto maak. En ik weet dat het raar klinkt, maar monochrome fotografie is wezenlijk anders dan kleur. Het licht, de compositie het is allemaal net wat preciezer.  En ja, ik vind het ook enorme kracht uitstralen, juist omdat je niet wordt afgeleid door de kleuren. Daarnaast heeft het wat magisch en straalt het veel meer uit, maar daar schijnen de meningen over verdeeld te zijn.

Maar waar u mij waarschijnlijk wel gelijk in zult geven is dat bnw past in ieder interieur. Waar kleur aan de muur totaal de plank kan misslaan of enorm storend kan zijn is dat met zwartwit niet het geval.

Dit is ook een belangrijke reden dat grote fotograven hun werk in bnw verkopen, een goede sterk uitstralende lijst, passe-partout  en een foto wat welke aandacht moet trekken.

Neem nou deze wolf, die aan het bedenken is of ik nu een prooi ben of een direct gevaar. Zijn blik gevangen in de lens, wat onderzoekend, bijna lief is.  Toch realiseer ik mij op dat moment zeer goed dat een hond en een wolf wezenlijk verschillen, waar honden graag aangehaald zouden willen worden, zal de wolf of wegrennen, bij het uitsteken van mijn hand, of direct aanvallen, afhankelijk van zijn eigen gemoedsrust. Bij deze foto word ik getrokken naar zijn blik, waar de kleurenversie mij veel meer afleidt met de diversiteit van kleuren, pakt deze versie mij direct een stuk dieper.

 

Werkt het alleen bij portretten van dieren? Nee absoluut niet! Ook in landschappen vind ik zwartwit erg mooi en krachtig.

In deze foto vind ik de kracht juist de diepte in de foto, mijn aandacht wordt er echt naar toe getrokken en dat maakt het sterk. Deze foto is gebruikt voor mijn huisstijl, die op iedere social media trouwens weer een andere achtergrond heeft. Dit om de veelzijdigheid van landschapsfotografie te benadrukken.

Deze romeinse brug, heeft weer een geheel andere uitstraling. Ik heb hiervoor bewust gekozen omdat kleur te veel zou afleiden, de mensen met hun kleurrijke outfits krijgen dan teveel aandacht, dat de brug daartegen zou wegvallen en dat zou ik erg jammer vinden van deze rijke historie.

 

Op deze weg, trekt juist de belijning de aandacht, precies zoals ik het heb bedoeld, niet de bomen en rest van het landschap, maar ik wilde hier dat u mee werd getrokken door de strepen op de weg.

 

Gaande weg deze blog heeft u vast opgemerkt dat ik de verschillende termen die worden aangegeven bij zwartwit fotografie door elkaar gebruik, dat was vangij een bewuste keuze. Omdat deze termen in de fotografie door elkaar heen lopen. Op de camera heet de instelling vaak monochrome, in Nederland zeggen velen zwartwit en internationaal weet iedereen dat je hetzelfde met bnw bedoeld.

 

Uiteraard is het helemaal aan u wat u het mooiste vind en wat bij u past. Ik heb daar geen oordeel over. Over smaak valt niet te twisten. Maar mocht u kunst voor aan uw muur willen aanschaffen, blijf dan zoveel mogelijk bij uzelf en kijk naar wat u het meeste prikkelt in positieve zin. Ik vind kunst mooi dat het aanwezig is maar niet overheersend, maar ook dat is per ruimte verschillend. Het meegetrokken worden in het plaatje vind ik wel belangrijk, dat het wat met mij doet, vind ik wel een pre. Maar ook dat is geheel aan u.

 

Ik vind het met name van belang dat u het mooi vind en zich er fijn bij voelt als u in 1 ruimte daarmee bent.

Dat ook u er ontspannen naar kunt kijken of wellicht kan wegdromen naar dat ene leuke plekje waar het zo fijn vertoeven was.

 

Liefs Desiree