Met jou wil ik dit het eerste delen…

Geplaatst op

Het begon allemaal in augustus 2015, de gemeente Leiden ging het bestaande natuurgebied ‘t Vogelhoff in de oostvlietpolder uitbreiden.

Het had allemaal al heel wat voeten in aarde gehad, het gebied waar het zou moeten gebeuren lag er triest bij. De ooit zulke mooie volkstuinen waar men zoveel tijd, geld maar vooral ook heel veel liefde in had gelegd lagen al jaren braak. De wildgroei van mooie bloemen en planten was gigantisch en sommige rassen woekerden door het gehele gebied. Er liepen allerlei dieren doorheen, hazen, vossen en marters. Maar ook heel veel bijenvolken, andere bestuivers en natuurlijk de nodige vogelsoorten hadden hun plekje gevonden.

De tekeningen zagen er wat mij betreft ambitieus uit, maar laat ik eerlijk zijn, ik heb daar ook echt totaal geen verstand van. Wat ik wel begreep is dat er heel veel werk moest worden verricht en dat er na het leed, wat de nu aanwezige dieren zeker zouden gaan ervaren, een meer dan geweldig gebied zou gaan ontstaan.

Met speciale aandacht voor de weidevogels, want voor hen worden de oevers aangepast, zodat ze makkelijk in en uit het water kunnen komen. Maar ook de functie van de pluktuin blijft in stand en zal het gebied makkelijk toegankelijk zijn. Daarnaast zal het onderhoud zoveel mogelijk door de begrazers gebeuren en dat vind ik dan natuurlijk super leuk. Ik ben tenslotte gek op dieren.

Ik heb daar ruim twee jaar zeer regelmatig mogen vertoeven en ik kan u verzekeren, het is een heel bijzonder gebied geworden.

Langzamerhand zie ik de dieren weer terugkeren en genieten van het water, de bomen, bloesem, planten en bloemen die er in dit gebied nu weer volop aan het groeien en bloeien zijn. Want daar is met enorm veel zorg naar gekeken.

Ook zie ik er steeds meer bezoekers naar toe trekken om te recreëren.

 

Ik heb in die bijna tweeënhalf jaar natuurlijk vele foto’s gemaakt en een aantal daarvan gebundeld in mijn boek. Dat boek heb ik overhandigd aan mijn contactpersoon werkzaam bij gemeente Leiden die dit project heeft opgezet en mede heeft geleidt. Daarnaast heb ik het overhandigd aan de directeur van stichting het Zuid Hollands Landschap die dit gebied gaat beheren.

De reacties op mijn boek waren overweldigend en zo lovend, de vraag rees of ik het niet wilde gaan uitgeven.

Ja je leest het goed, mijn opdrachtboek uit geven. Het werd een hele uitdaging waar ik regelmatig over blogde, want dat “ik doe dat wel even” werd toch een heel avontuur. Op zoek naar een uitgever was al een hele klus. Uiteindelijk kwam ik bij Pumbo terecht en heb ik met hen dit aangedurfd. Ik wilde uiteraard mijn boek voorzien van een ISBN nummer maar deed ik dat dan op naam van de uitgever of op mijn eigen naam. Inderdaad ik koos voor het laatste en daar mocht ik natuurlijk ook weer meteen het een en ander voor regelen.

En ja, ik had natuurlijk ook Brenda weer heel erg hard nodig want mijn grafische ontwerper moest alles in het juiste programma voor mij omzetten, zodat de drukker er ook mee uit de voeten kon.

Ondertussen had ik met de directeur van stichting het Zuid Hollands Landschap een gesprek gehad om daar de samenwerking mee op te zoeken. Want hoe tof zou het zijn dat bezoekers van het gebied daar ook een boek van kunnen aanschaffen met de ontwikkeling daarvan. Dat is best een heel uniek concept en ja dat gun ik natuurlijk de mensen die in dit gebied hun vertier gaan zoeken.

En nu, nu is het zo ver…

Gisteren stond er plots (nou ja plots, ik wist natuurlijk dat ze gedrukt werden) een pallet voor mijn deur met een aantal dozen vol met mijn eigen boeken. Ik kan je niet vertellen wat er op dat moment door mij geen ging. Retespannend was het in ieder geval wel. Was het nou, net zo mooi geworden als in mijn gedachten, had ik echt wel overal aan gedacht, was ik kritisch genoeg geweest (al vindt Brenda van wel, want die werd er soms flink geïrriteerd van 😉 ).

Vol spanning, met een enorm bonzend hart in mijn borstkast, sneed ik met mijn scherpste mes de doos open, haalde er een stuk papier vanaf en oooohhhhhh dit overtrof werkelijk mijn verwachtingen.

Daarom presenteer ik vol trots mijn eerste boek: Een impressie van ‘t Vogelhoff XL

Deze is vanaf nu te koop via mijn webshop

Liefs, Desiree