Laat ze wild zijn…

Geplaatst op

Met verbazing, schaamte en een kokend motortje in mij heb ik de discussies gevolgd die de laatste weken in Nederland hebben gespeeld rondom diverse natuur gebieden. En natuurlijk kan ik ervoor kiezen om mijn mond te houden, maar zo zit ik nu eenmaal niet in elkaar.

Daarom wil ik het van mij afschrijven, het is aan jou of je het wilt lezen of niet.

Laat ik eerst maar eens beginnen om uit te zoeken wat wilde dieren nu eigenlijk zijn.

De definitie van wilde planten en dieren:

Wild (bijvoeglijk naamwoord) worden planten en dieren genoemd die niet gecultiveerd worden maar `in het wild` leven, maar wild (zelfstandig naamwoord) is ook het vlees dat afkomstig is van wilde, niet-gecultiveerde dieren. Om de wilde dieren binnen een bepaald gebied te houden maakt men soms gebruik van wildroosters

Duidelijke taal, niet gecultiveerd.

Ik snap enerzijds de ophef wel van mensen die gewend zijn aan huis, tuin en keuken dieren. Mensen die dieren vermenselijken, met kinderwagens, ehhh ik bedoel hondenwagens, want honden mogen plots hun poten niet meer gebruiken. Mensen die huisdieren aankleden met jassen en schoenen, deed ik heel vroeger toen ik nog jong en onschuldig was ook bij onze kat Gijsje. Die deed ik poppenkleertjes aan, voerde hem pap met een lepeltje en hij onderging het, de arme stakker.

Maar laat ik duidelijk zijn, helemaal normaal is het in mijn ogen niet. Koop een hond die in dit klimaat past en geef dat beest voldoende beweging, laat hem rennen en vooral hond zijn en wees de baas die hij behoeft. En met de katten is het niet anders, laat ze voelen dat ze geliefd zijn en vooral de dingen doen die ze graag doen. De ene kat wil het liefste buiten zijn, de andere kat wil graag binnen leven, prima toch.

Maar besef dat dit geen wilde dieren zijn. Want wilde dieren die leven heel anders en dat is hun goed recht.

En dat zijn de koeien, varkens en kippen natuurlijk ook niet, zij leven op de boerderij en zijn gewend aan dat leven daar. De boeren zorgen goed voor hun vee. De schapen leven deels in de natuur en gaan met hun herder er op uit, de meeste geiten trouwens ook.

En ja ook in Nederland leven dieren in het wild en ja ik ben het met een aantal eens dat de leefgebieden uitgebreid moeten worden en in verbinding met elkaar moeten zouden staan. Maar dan nog zullen er dieren komen te overlijden, de zwakkere dieren die dan weer voeding zijn voor anderen. Zo werkt het namelijk in het wild. Dieren worden of gevangen door hun natuurlijke vijand en opgegeten of ze gaan op een natuurlijke wijze dood. Bijvoeren van wilde dieren is juist niet wat je moet doen, want in de natuur werkt het zo dat er niet meer dieren worden geboren dan er voedsel voor handen is.

Bijvoeren wat er in Nederland gebeurt zodat de jagers meer te jagen hebben, vind ik ronduit verwerpelijk. De dieren gaan zich door het vele voedsel meer voortplanten dan nodig zou zijn en de jagers schieten ze dan vervolgens af. Ook dat gaat vaak niet helemaal goed, want de bewijzen liggen er op social media ten overvloede dat dieren niet met 1 schot ook meteen dood zijn, maar liggen vaak nog uren te creperen en dat vind ik dus niet kunnen.

Bijvoeren wat er nu gaande is, helpt de zwakkere dieren echter niet, want de in het wild levende dieren weten namelijk wel hoe het werkt. Als je zwak bent, laat je het voer voor degene die sterk zijn, zodat zij overleven, want jij gaat het toch al niet meer redden. Dat ze plotseling voer krijgen, met mensen lucht eraan helpt ook niet bepaald, wilde dieren zijn schuw en houden niet van mensen. Leven het liefste tussen hun soortgenoten. Nu komen ze voer tegen wat op rare plaatsen ligt en wat voor hen geen plek is om te eten. En dan heb ik het nog niet eens over de bewerkte variant, brood en dergelijke, dat is helemaal niet wat wilde dieren kennen en zouden moeten krijgen en kunnen ze erg ziek van worden. Kom op zeg, stop met dat pamperenen. Je gaat als het koud is toch ook niet alle konijntjes in de duinen vangen om ze tijdelijk te beschermen voor de kou en een veel te klein hokje?

Wilde dieren eten elkaar nu eenmaal op en ook daar is een reden voor, ze hebben de stoffen van een ander dier nu eenmaal nodig om op krachten te blijven. En is dat rot om te zien, persoonlijk vind ik van niet. Het is heel natuurlijk gedrag. En juist dat natuurlijke gedrag, daar zou meer educatie over gegeven moeten worden. Dieren leven en passen zich aan aan de omstandigheden van het hier en nu. Dus is er een voedselschaarste dan worden er in dat jaar minder jongen geboren. Is er voedsel in overvloed, dan komen er meer kleintjes ter wereld. Leven in het zelfde gebied de natuurlijke vijand, dan zul je zien dat er meer jongen geboren worden dan als die er niet zouden leven. Zo houdt de natuur het in evenwicht.

En leeft er in Nederland van ieder dier een natuurlijke vijand, nee. Daarom is er ook niets mis met de komst van de wolf, die zich mag gaan settelen in onze natuur.

Daarom is het verbinden van de natuurgebieden in Nederland ook zo belangrijk, geef de dieren meer de ruimte en laat ze vooral het leven hebben wat ze gewend zijn. Bescherm ze tegen ons mensen, want wij zijn de vijand die ze vooral hebben.

De mens doet vaak meer kwaad dan goed aan, hoe goed bedoelt dan ook. Daarom is het leren van bijvoorbeeld de boswachter zo belangrijk. In plaats van deze mensen te bedreigen, zou je eens de moeite moeten nemen om naar hen te luisteren. Ga eens praten met mensen die bij natuurorganisaties werken en zoveel goede dingen verrichten, als bijvoorbeeld, natuurmonumenten, zuid hollands landschap, gelders landschap en noem ze maar op. Deze mensen kunnen prima uitleg geven over de gebieden die ze beheren en waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt.

En ik vraag je niet of je het er dan mee eens bent, wat ik wel van je vraag is het volgende:

Heb respect voor de natuur

En laat ik duidelijk zijn, de enige manier waarop je dieren mag schieten is met je fotocamera.

Zo, dat moest ik even kwijt. ..

Liefs Desiree