Kunstje?

Geplaatst op

Daar ik als klein meisje met veel verschillende fotografen mee op stap heb mogen gaan, ben ik breed georiënteerd wat betreft fotografie.

Ik heb natuurlijk een enorme voorliefde voor de natuur, daarnaast heb ik mij ook op andere vlakken gespecialiseerd.

Neem nu portretfotografie

_20150815_184717

Ik vind het bij portretten belangrijk dat er zo weinig mogelijk afleiding is op de achtergrond, tenzij de klant natuurlijk juist die achtergrond belangrijk vind,  dan maak ik de achtergrond natuurlijk ook scherp. Maar over het algemeen vervaag ik hem juist, zoals hier boven.

Zo’n twee jaar geleden ben ik overgestapt van analoog fotograferen naar digitaal. Dat houdt onder andere in dat al mijn apparatuur niet meer werkt op mijn nieuwe camera en dus ook moet worden aangeschaft.

Daar heb ik mij de laatste maanden dan ook mee bezig gehouden. Uitzoeken wat ik wil gaan doen, wat ik daarvoor nodig heb en dan sparen, want het mag wat kosten allemaal.

Het voordeel van digitaal, is dat je direct ziet wat je doet, het voordeel van analoog is dat je veel technischer moest nadenken. Ik mag dat dus combineren.

Omdat ik deze achtergrond heb, ben ik dus ook niet van het bewerken van mijn foto’s. Ik probeer mijn foto’s zo puur mogelijk te maken en te houden. Omdat ik vaak in RAW werk, moet ik iets mijn kleuren ophalen, maar dat is dan meestal ook wel alles. Heel soms zet ik mijn foto iets rechter of snij ik hem wat uit om meer te benadrukken wat ik wilde laten zien.

Is het een kunstje, druk ik maar wat op een knop? Nee, er gaat heel wat aan vooraf eer ik een foto maak. Ik heb van te voren nagedacht over wat ik wil vastleggen, hoe ik het wil hebben, wat ik ervoor nodig heb. Ook de opdrachten die ik krijg, hebben een deesfactor in zich. Ik maak foto’s op mijn manier. Voor deze shoot dus ook…

In mijn hoofd ben ik daarmee al een tijdje bezig, ik heb aan mijn model gevraagd of ze wil meegaan in mijn ideeën om haar eens anders te portretteren. Gisteren was het dan zover.

Mijn spullen opgesteld en gaan proberen wat welke invloed heeft op mijn foto en hoe ik dat meer Dees kan maken . Want mijn eigen stijl vind ik wel belangrijk.

DSC_4410

Aangezien mijn model donker is, heb ik gekozen voor een zwarte achtergrond. En een minimale flitsverlichting via een reflectiescherm.

DSC_4479

Natuurlijk ook een silhouet omdat ik dat heel bijzonder vind om te doen. Gek genoeg zijn de meeste foto’s van voren gemaakt. Ik probeer altijd een kant te zoeken die je meer laat zien wie je bent. Doordat deze foto zo donker is, moet je moeite doen om te zien wat minimaal is uitgelicht en als je lang genoeg kijkt, zie je een hele mooie dame.

DSC_4574

Even gek doen hoort er ook bij, de ontspanning zoeken en enorm lachen is altijd onderdeel van een shoot wat mij betreft.

DSC_4406

Al met al ben ik super tevreden en is het geworden wat ik in mijn hoofd had. Het is veel meer dan een portretfoto wat mij betreft is dit een vorm van kunst. Nu nog bedenken welke ik zelf aan mijn muur wil hebben…

DSC_4529

Liefs, Desiree