Koude acquisitie, maak er je kracht van…

Geplaatst op

Acquireren;

De betekenis van het werkwoord acquireren is ‘in eigendom krijgen, verwerven’. Het komt vooral in zakelijke en commerciële contexten voor. U bent verantwoordelijk voor het onderhouden van bestaande klantrelaties en het acquireren van nieuwe klanten.

Nou , je leest het, acquireren heeft alles te maken met klanten.

Daarin heb je de bestaande klanten, de zogenaamde warme acquisitie. Deze klanten zitten al in je netwerk en je benadert hen of ze wellicht nogmaals gebruik willen maken van jouw diensten. Het praat makkelijker als je elkaar al kent en weet van beide kanten hoe de samenwerking is verlopen en of de ander aan je verwachtingen heeft voldaan.

Wat veel ondernemers moeilijker vinden is koude acquisitie, contact leggen met mogelijk potentiële klanten. Naar mijn idee is het niet zomaar de telefoon pakken en gaan bellen. Ik probeer mij altijd eerst te verdiepen in het bedrijf van mijn potentiële klant en ik wil weten met wie ik het beste contact kan leggen, wat de visie is en de basiskennis van het bedrijf. En ja dat kost heel veel tijd en daardoor ook geld, maar het helpt in een gesprek en maakt jou net even wat prettiger als gesprekspartner. Zelf ben ik altijd geneigd de ander meer aan het woord te laten en vragen te stellen waar de behoefte ligt en daarna pas te vertellen wat ik daarin kan betekenen.

Nu vind ik dit in iedere branche een uitdaging, in mijn vak, landschapsfotografie, is dat helemaal een weg die niet door velen is bewandeld. Want hoe ga ik verkopen dat de wachtkamer zoveel prettiger is om in te verblijven met mijn werk aan de muur. En waarom zou iemand daarin willen investeren. Want zeg nu zelf, iedere ondernemer wil dat een investering iets oplevert en het liefste dat het saldo op de bankrekening gaat groeien.

Ik las van de week een artikel over het broodje hotdog van de Ikea, wat wereldwijd spotgoedkoop is, het best verkochte artikel van de Ikea en waar ze een enorm verlies op boeken. Ondanks dat de directie al had aangegeven het bedrag te willen verhogen, heeft de oprichter van Ikea, Ingvar Kamprad, dat altijd tegen gehouden en zijn antwoord was precies waar mijn overtuiging dit verhaal raakt.

“Het hangt ervan af hoe je rekent. Er zit veel meer achter deze aanbieding. Aan het eind heb je blije kinderen achterin je auto zitten en de volgende keer kom je met een goed gevoel terug bij IKEA. Dat is het belangrijkste.”

Daarnaast heeft Ikea natuurlijk een subliem marketingplan en begint het al op de parkeerplaats met het aanprijzen van hun producten, dat het restaurant vaker verlies dan winst maakt is daarbij ondergeschikt en versterkt het gevoel bij de klant dat de keten zo goedkoop mogelijk probeert te zijn, door de prijzen van het eten en drinken (want die zijn immers makkelijk vergelijkbaar met andere restaurants in de buurt), zo laag mogelijk te houden.

Maar even terug naar de visie van deze man, Ingvar Kamprad, die helaas onlangs is overleden. Want zijn uitgangspunt is een belangrijke.

Een goed gevoel creëren en dat je daarom ook graag terug komt. 

Want behalve de wachtkamer van een dokter of tandarts, zeg nu zelf, daar komt niemand echt graag terug, is de aankleding van je bedrijf wel erg bepalend. Het moet uitstralen wat voor dat bedrijf belangrijk is, maar tegelijkertijd moet het ook een fijne plek zijn om te werken. De medewerkers zitten daar namelijk een groot deel van hun werkbare leven en hun welbevinden zou in de top 5 van iedere werkgever moeten staan. Het is wetenschappelijk bewezen dat een prettige werkplek de productiviteit verhoogt en de focus versterkt.

 

 

Hoe is dat bij jouw onderneming? Straalt jouw bedrijf uit wat jij wilt of heb je daar tot nog toe niet zoveel aandacht aan besteedt? Loop eens kritisch door de ruimtes en vraag je daarbij af hoe komt dit over op mijn klanten. Komt de boodschap over die ik wil communiceren of eigenlijk helemaal niet. Vraag eens aan je medewerkers hoe ze de sfeer vinden om in te werken kunnen daar verbeterpunten in worden aangebracht.

Met Buro Kersten aan de muur krijgt u een rustige werkplek, wat effectief werken aanmoedigt. Met een specifieke opdracht kan Buro Kersten u helpen de communicatie met uw klant visueel richting te geven. Het verandert uw bedrijfsruimte ten positieve en zal de klant uitnodigen om vaker terug te komen en een goed gevoel eraan over te houden. De eerste indruk is vaak bepalend voor de verdere samenwerking.

Maar ook in bijvoorbeeld een restaurant, je eet toch fijner in een sfeer die als prettig aanvoelt. Dan maak je tijd om langer te blijven en niet direct na het diner weg te gaan maar nog te genieten van een nagerecht en wellicht nog een drankje na afloop daarvan. En als het eten lekker was en de sfeer goed te noemen, dan ben je geneigd om terug te komen. Gaat het op een van beide mis, dan kies je de volgende keer toch voor een ander restaurant.

Mocht ik je interesse gewekt hebben en je wilt met mij een vrijblijvende afspraak maken dan kan dat via info@burokersten.com  

Daarnaast nodig ik je graag uit om mijn webshop te bezoeken via https://shop.burokersten.com want met een echte Buro Kersten aan je wand heb je zo een nieuwe klant 😉

 

Liefs, Desiree