Jij hebt makkelijk praten…

Geplaatst op

Jij hebt makkelijk praten, jij zit iedere week zowat in het buitenland en jij komt op mooie plekken. Ik kan dat niet.

Ik had een discussie over dat ik de natuur zo mooi vind en dat ik van mening ben dat iedereen er zoveel van zou moeten kunnen genieten. Dus ik reageer verbaasd, wat maakt dat je denkt dat de natuur in het buitenland alleen maar mooi is? Nou ja, dat komt door jou, jij plaatst alleen maar foto’s van het buitenland. Ik ga bij mezelf te raden, huh…ik ben juist ook echt heel vaak in Nederland te vinden in de natuur, waar gaat dat dan mis, vraag ik mij hardop af. Wat zeg je, vraagt hij. Nou, ik vraag mij af hoe je op het idee komt dat ik niet ook in Nederland veel in de natuur te vinden ben, ik vind het heerlijk om veel op stap te gaan en ja ook in Nederland zijn enorm mooie natuurgebieden te vinden hoor.

Echt Hollands

Ik noem de gebieden van het Zuid Hollands landschap waar ik regelmatig te vinden ben, het Dwingerlerveld in Drenthe, de veluwe, de duinen niet te vergeten en die zijn enorm uitgestrekt. Ja stop maar, nu weet ik het wel. Ook het Nederlandse landschap is gevarieerd, nee er zijn hier geen hoge bergen maar wel veel bossen, duinen, het strand, zo lekker ook, heuvels, stuifzand gebieden, die werkelijk uniek zijn. Ik zeg al jaren, geniet van de natuur bij jou om de hoek, nu ja, om de hoek moet je dan ook niet zo letterlijk nemen maar trek er op uit, maak een wandeling en kijk om je heen.

 

Ik was laatst in het mooie Overijsel en maakte dit filmpje voor je…

 

 

Even een snelle wandeling tussen de buien door.  Zoals je ziet hoeft het geen stralend mooie dag te zijn om te kunnen genieten van de natuur, juist niet eigenlijk, want nu is het best heel rustig. Hoewel, als ik eerlijk ben, ik kom meestal niet zoveel mensen tegen hoor, reden te meer om massaal de natuur in te trekken dus…

En excuus voor de slechte kwaliteit van het filmpje en ook nu weer wat gehijg van mij erdoorheen. Enerzijds moet ik dus echt aan mijn conditie werken, anderzijds had ik redelijk de pas erin en dat merkte ik goed, hahaha.

Wat kun je in Nederland verwachten wat betreft wilde dieren. Herten, reeën, vossen en dergelijke kom je tegen in de duinen en in best heel wat bossen, daarop heb je de grootste kans. Wilde zwijnen zie je voornamelijk op de veluwe en gebieden in Limburg. Bevers in bijvoorbeeld de Biesbosch. In heel veel gebieden lopen wilde paarden zoals konikpaarden of exmoor en bijvoorbeeld galloway runderen of schotse hooglanders. En door heel Nederland zou je tegenwoordig ook een wolf tegen kunnen komen.

Bij wilde dieren zijn er spelregels, namelijk dat het geen huisdieren zijn, dat deze dieren het niet gewend zijn om aangeraakt te worden en ze dat als bedreiging kunnen zien. Daarom is het zaak om ten alle tijden minimaal 25 meter afstand te bewaren. Zeker als er kleintjes in de buurt zijn is meer afstand gewenst. Die beschermen ze namelijk.

Honden en de natuur is niet zo’n hele goede combinatie, daarom is het wenselijk ze aan de riem te houden en dat je daar een lange lijn aan bevestigd is natuurlijk helemaal prima. Zeker in de lente wanneer er veel jonge dieren zijn, is het gevaar dat de honden ze aanvallen. En nu snap ik dat je denkt, mijn hond doet dat niet, geloof me, iedere hond zou vanuit zijn natuur een ander dier kunnen aanvallen, ook jouw hond. Neem het risico niet.  Daarnaast wordt er tegenwoordig ook op bekeurd.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen overtuigen dat er in Nederland heel veel natuur is en ieder gebied heeft zijn eigen charme. Ga bij jezelf te raden wat je fijn vind en ga er dan vooral naar toe en volop genieten. Het is niet alleen lekker om een frisse neus te halen, het is ook goed voor lijf en leden. En ja, mocht je het anders willen ervaren, ga dan eens de natuur in met een boot, want via de vele waterwegen is de natuurbeleving totaal anders en minstens net zo fijn. Iets minder goed voor je conditie (tenzij je moet roeien) maar wel volop genieten.

Veel liefs, Desiree