Ik bestuif je…

Geplaatst op

Waarschijnlijk verwacht je deze uitspraak niet van mij maar dit is misschien wel de toekomst als we met zijn allen naar achteren blijven leunen en besluiten nu niet in te grijpen. Wat het probleem precies is? De bestuivers nemen in een rap tempo af en die zijn zeer belangrijk voor onze voedselketen.

Wat bestuiven is?

Volgens Wikipedia:

Bestuiving is een belangrijke stap in de voortplanting van zaadplanten: de overdracht van stuifmeelkorrels (waarin de mannelijke geslachtscellen of zelfs alleen de spermakernen worden gevormd) uit de helmhokjes van de meeldraad naar de stempel van de stamper.

En wie doet dan dat precies, de bijtjes, hommeltjes, zweefvliegjes en al die kleine insecten die van het ene bloemetje naar het andere vliegen om daar te smullen van lekkere honing. De wind helpt uiteraard ook wel wat maar het meeste moeten we hebben van de kleine diertjes, want die nemen zo’n 80% voor hun rekening. Zonder hen zou de flora (planten) dus heel snel verarmen, vele soorten zouden verdwijnen. Nu zijn er bijensoorten die van een grote variatie bloemen houdt, maar er zijn waarschijnlijk meer bijen die een voorkeur hebben voor een bepaalde planten familie.

Onderzoek toont aan dat de populatie insecten drastisch aan het afnemen is, dat komt mede doordat de gebieden waar ze leven afneemt, het habitatverlies, vermesting van landbouwgrond, daardoor zijn er minder bloemen (bloemarmoede) en het gebruik van landbouwgif. Daarnaast is het maaibeleid dat door veel gemeenten wordt toegepast ook niet bepaald behulpzaam om de insecten populatie in stand te houden.

Bestuivers zijn er niet alleen in de vrije natuur, maar ze worden ook ingezet bij het bestuiven in de landbouw en ook in de steden zijn ze te vinden. Maar ook daar is een terugloop in te zien.

Een grotere diversiteit (soortenrijkdom) aan bestuivers zorgt voor betere, completere bestuiving van bloemen. Dit betekent dat planten in natuurlijke vegetaties gebaat zijn bij een grote diversiteit aan bestuivende insecten. Beheer dat gericht is op vergroting van de bestuiversdiversiteit draagt dus bij aan instandhouding van de plantenrijkdom.

Daarnaast zijn ze onderdeel van de voedselketen, want insecten worden ook opgegeten door bijvoorbeeld vogels en die worden op hun buurt ook weer geconsumeerd.

 

En waarom wordt er dan niet ingegrepen want dit speelt al een aantal jaren en nog steeds maaien gemeenten te vroeg, wordt landbouwgrond massaal bemest en wordt er nog steeds gif gespoten en pakken we de natuurlijke habitat van ze af.

Ik moet je dat antwoord schuldig blijven. Ik begrijp ook niet waarom dit nog steeds niet een halt is toegeroepen. Ik geniet enorm van het vrolijke gezoem, ik sla ze niet meteen het leven uit als er eentje in mijn buurt komt, maar ik observeer ze met veel plezier.

Ik geniet ook heel erg van de in de bloei staande bloemen en planten, hoe een bijtje helemaal de bloem in gaat en daarna vol stuifmeel weer naar buitenkomt. Ik kan er uren naar kijken.

Maar wat gaat er gebeuren als ze er straks niet meer zijn, gaan we dan op de hand de bloemen en planten bestuiven?  Zoals ik dat vroeger in de tomatenteelt moest doen? Met zo’n trillende stok langs alle planten, zodat het stuifmeel eruit viel. Ik denk niet dat het gaat werken. Veel effectiever is, dat er voorkomen wordt dat de bestuiverspopulatie nog verder afneemt en dat we zorgen dat ze zich kunnen herstellen.

Ik zeg bewust WE. Want iedereen heeft hier een aandeel in. Iedereen kan in zijn omgeving zorgen dat er gezaaid wordt, dat er meer bloemen komen en meer groen zich ontwikkeld. Niet je tuin strak bestraten, maar ook zorgen dat er voldoende groen in staat. Niet de plantenbakken te schuin houden, maar ook de gevallen bladeren laten liggen opdat de natuur het beter krijgt.

De natuur om de hoek, waar ik een voorvechter van ben, begint bij u in de tuin of balkon, de eerste stappen vanuit uw woning de openbare weg op. Ook daar horen bloemen en planten te zijn, deze trekken bestuivers aan en wat zijn ze hard nodig om onze voedselketen in stand te houden. Dus geef de insecten de ruimte, bloemetjes en vang ze niet, sla ze niet dood maar koester ze.

Liefs Desiree