Iets met de beste stuurlui…

Geplaatst op

Heel regelmatig wordt mij gevraagd wat nu een foto een goede foto maakt. Ik vind het lastig om dat zwart wit neer te zetten, omdat een foto ook een gevoel met zich mee brengt en die is voor een ieder anders en natuurlijk is iedere smaak ook verschillend dus daar komen we niet uit.

Waar ik wel wat van vind is dat ik regelmatig foto’s voorbij zie komen waarvan ik dan zeg, dat is nou jammer. Foto’s waarbij er een reflectie van de flits te zien is bijvoorbeeld en dan de aandacht van het onderwerp afleiden.

Zie ik een zakelijke fotoreeks voorbij komen en dan zitten er foto’s bij die niet scherp zijn, reflectie van flitsers die te zien zijn, of de fotograaf zelf, terwijl het productfotografie betreft. Het verbaasd mij dan ten zeerste als ik zie dat er een professionele fotograaf bij betrokken is, accepteer die foto’s dan niet. Maar het verbaasd mij net zo goed dat men deze foto’s dan zelf heeft gemaakt. Want uiteindelijk zet je de foto’s online om je product onder de aandacht te brengen en te verkopen en dan zul je naar mijn idee ook daarin moeten investeren. En dit ziet er echt niet professioneel uit.

Of een flyer met onscherpe foto’s, serieus dat kan gewoon niet. En toch vallen dergelijke flyers wekelijks bij mij (en waarschijnlijk dan ook bij jou) in de bus. Ik vind het een typisch geval van jammer, veel geld investeren in een flyer/folder en dan niet investeren in goede product foto’s. Ik snap dat niet.

En ja er zijn ook bedrijven die het subliem goed doen en daar kan ik dan ook erg van genieten, die reclame uitingen blader ik met veel plezier door.

Zakelijke profiel foto’s vind ik ook zoiets. Een selfie, hoe leuk dan ook, is daar niet voor geschikt. Een foto gemaakt door een professionele fotograaf en dan een reflectie van een flitser op bv een voorhoofd, die buitengewoon storend is en de aandacht blijft trekken. Ik snap werkelijk niet dat mensen dat mooi vinden. Want een goede portretfoto, die zakelijk gebruikt wordt moet mijn inziens jou laten zien. Daarnaast vind ik ook niet dat je alles weg moet photoshoppen, maar een pose aannemen waar je op je voordeligst uitkomt is natuurlijk wel een goede optie. En daarnaast vind ik dat de fotograaf ook wat over de kleding moet kunnen adviseren en als je stropdas bijvoorbeeld tijdens het maken van de foto gedraaid zit, zal de fotograaf degene moeten zijn die dat corrigeert. En de achtergrond moet natuurlijk niet afleiden. Een hele drukke achtergrond, leidt af, hele drukke kleding, idem. Probeer daar een balans in te zoeken en ja daar heeft de fotograaf dus een taak. Een logo van een bedrijf op de achtergrond, is altijd wel een optie.

Waar ik zelf ook altijd rekening mee hou is het doel van de foto, want dat is naast gewoon een goede foto net zo belangrijk. Een open of gesloten houding, een serieuze of ontspannen blik het heeft zoveel invloed op de uitstraling van de foto en helaas wordt dat vaak over het hoofd gezien.

En nee, ik ben landschapsfotograaf, ik maak dergelijke foto’s uitsluitend in een combinatie opdracht, dus het is niet dat ik het niet kan, maar meer dat ik mij op een ander vlak begeef.

Foto-opdracht: coverfoto en portretfoto achterflap voorzet boek: Bakker en van Willigen deel II https://www.boekenbestellen.nl/boek/bakker-en-van-willigen/9789463452137

En ja, het is makkelijk om vanaf de zijlijn commentaar te geven, maar serieus de laatste maanden zie ik foto’s voorbij komen waarvan ik denk, ga je schamen fotograaf, dat je hiervoor geld durft te vragen. En ik snap echt wel dat investeren in een goede foto een dure aangelegenheid is en dat er veel fotografen tussen zitten die het voor weinig doen, maar denk daarbij wel aan de kwaliteit. En ik adviseer altijd, neem meerdere kleding stukken mee, je krijgt altijd meerdere foto’s dus die investering krijg je er dan ook wel weer uit, als je verschillende foto’s laat maken met steeds een andere uitstraling.

En ja, ik heb meerdere keren portretoto’s moeten laten maken en eerlijk gezegd was ik er niet altijd echt blij mee. Weg waaiende haarplukken, onderkinnen (vreselijk), te drukke achtergrond en dan zo’n reflectie van de flitser op ongewenste plekken. Voor mij is dat een eyeopener geweest van hoe het niet moet. En ik ben mij er toen in gaan verdiepen wat voor mij belangrijk was en of dat dan automatisch vertaald kon worden naar een betere foto. Denk dat het stukje extra aandacht juist het verschil maakt.

Foto-opdracht: portretfoto in de natuur die niet afleidt, daarom de achtergrond vervaagt

Waarom ik mij dan niet heb toegelegd op portretfotografie? Omdat er teveel fotografen zijn die dat al doen en werken voor een prijs waarbij een fotograaf moet toeleggen. Daarnaast ben ik heel erg van de natuur en ligt daar denk ik meer mijn kracht. Maar dat neemt niet weg dat ik wel eens een portretfoto maak, natuurlijk in de buitenlucht en ik daar zelf dan ook erg van geniet.

 

Foto-opdracht: een ander soort portretfoto voor aan de muur

In deze blog heb ik jullie drie verschillende soorten portretfoto’s laten zien, met achtergrond, met een vervaagde achtergrond en zonder achtergrond. Dit doe ik om jullie te laten zien dat er verschil in kan zitten. Dus mochten jullie een portretfoto laten maken, communiceer dan duidelijk wat voor doel je voor ogen hebt, wat je zelf heel mooi vind en probeer wat poses uit, ga ook steeds kijken op het scherm van de camera zodat je ook zelf kunt bijsturen. En zoek een fotograaf die aandacht heeft voor details. Bekijk van te voren de portfolio van de fotograaf, zodat je weet of de stijl van de fotograaf is wat je zoekt. Kijk ook of er wel of geen gebruik gemaakt wordt van photoshop. Ik gebruik het namelijk niet, sommige fotografen schieten er volledig in door en dan herken je je zelf nauwelijks nog.

Foto-opdracht: profielfoto, zoals ze echt zelf is, voor social media

Liefs Desiree

 

PS: Al deze foto’s zijn geplaatst met toestemming van mijn klanten.