Iets met bloemetjes en bijtjes…

Geplaatst op

Een speciale vorm van de fotografie is Macro.

Volgens wikipedia is het:

Macrofotografie is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van flora en fauna of voorwerpen, met de bedoeling ze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn.

We spreken van macrofotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één. Wanneer de vergroting kleiner is dan één, spreken we over een close-up. Of anders gezegd: wanneer het beeld op film/sensor groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie.

Zal ik het met een paar foto’s duidelijk proberen te maken?

Normaal gesproken loop ik zo voorbij een bloemetje ik kijk er niet echt naar, tenminste dat was zo voordat ik met Macro begon. Juist doordat ik mij met deze vorm van fotografie ben bezig gaan houden ben ik anders aankijken,leren kijken moet ik eigenlijk zeggen.

Nu stop ik als ik gezoem hoor en ga ik kijken waar het vandaan komt. Deze probeerde zich te verstoppen… 😉

Doordat ik met mijn lens heel dichtbij probeer te komen, zonder ze bang te maken of te storen bij hun bezigheden, wordt het mogelijk ze in beeld te krijgen en dat met u te delen.

Dat geldt natuurlijk ook voor hele kleine bloemetjes.

Ooit wel eens een vlieg van zo dichtbij gezien? Er zijn verschillende soorten en ze zien er allemaal net wat anders uit. En kijk, op 1 bloem zitten er verschillende.

Deze is nu van wat verder weg genomen…

Kijk wat er gebeurt als ik heel van dichtbij vast leg.

Ik zeg het u eerlijk, welke soort ik vast leg, ik heb geen idee, bijtjes of hommeltjes, ik vind het onderscheid lastig te maken.

Maar sinds ik ze vastleg, heb ik wel een soort respect gekregen voor wat ze allemaal doen.

Ieder soort lijkt zijn eigen manier te hanteren.

De ene gaat er zo in, de andere gaat ondersteboven…

Had u dat wel eens eerder gezien?

Ik vind het echt apart. Logisch hoor, maar wel apart.

Vlinders zijn uiteraard ook een gewild onderwerp.

En als je er echt op gaat letten, kom je nog veel meer tegen. Een wants bijvoorbeeld.

En sta ik er versteld van wat en hoe ze het allemaal doen.

 

Dus mocht u nu eens een wandeling maken, kijk dan eens gericht om u heen…u ziet meer dan u zult vermoeden en wellicht ziet u iets wat u zult dien verbazen.

Bovenstaande foto’s maakte ik voor mijn opdrachtgever, de gemeente Leiden, om te laten zien welke bestuivers ik zowel in het gebied ‘t Vogelhoff tegenkom.

Liefs, Desiree