Help de blaadjes vallen

Geplaatst op

Vallende blaadjes…je zult er maar last van hebben…

DSC_8293

Nee, ik heb het hier niet over de NS-Ellende, hoewel ik snap dat als u uren moet wachten op de trein, daar enorm chagrijnig van kunt worden.

Ik heb het er ook niet over, dat u dan sneller kunt vallen.  Hoewel er jaarlijks vele tientallen mensen op de Spoed Eisende Hulp verschijnen met botbreuken door dat herfstweer.

DSC_8231

Ik doel nu op die grote groep mensen die echt ziek worden van die blaadjes die de bomen verlaten in het najaar. Die er lichamelijk ook echt aantoonbaar last van hebben.

_20151017_195335

Vroeger zat er in mijn klas een meisje die letterlijk geestelijk totaal doordraaide. Zo enorm triest om te zien en wat had ik een medelijden met de docenten die daarmee moesten omgaan. Ze had ons er van te voren gelukkig wel over ingelicht, dus we waren een soort van voorbereid…maar het was ook wel wat freaky als je het mij vraagt.

Maar hilarisch was het ook, wat heb ik gelachen toen ze dacht dat onze docent natuurkunde haar vriend was…nog nooit een man zo in nood gezien en wegrennend omdat ze hem letterlijk de kleren van het lijf trok….gegierd heb ik…

Later heb ik dat eens zitten uitzoeken, ook omdat ik merkte dat een klant plots anders ging reageren.  En ik daar, toen ik er snachts van wakker lag een verband in zag.

DSC_8406

Midden in de nacht mijn bedje uit, mijn boeken erop na geslagen, pc opgestart en zoveel mogelijk informatie er over opgezocht.

Ja, mensen kunnen er last van hebben dat de herfst zijn intrede maakt. Maar waarom eigenlijk? En wat houdt het eigenlijk in?

DSC_8306

Vallende blaadjes of najaarsdip heet tegenwoordig officieel ‘Subsyndromal Seasonal Affective Disorder’ .

Door de steeds kortere dagen, daardoor minder zonlicht, het koudere en nattere weer en de veranderende samenstelling van de zuurstof in de lucht,  daalt er een algeheel gevoel van somberheid over duizenden Nederlanders heen.  In het donker van huis gaan om te werken en ook weer in het donker thuis komen.

DSC_8353

De najaarsdip leidt tot moeheid, gebrek aan levenslust en verminderde productiviteit. Ongeveer tien procent van de Nederlanders zou last hebben van de aandoening. Toch moet de ernst ervan niet worden overdreven, laat het Fonds Psychische Gezondheid weten. De najaarsdip leidt tot stemmingswisselingen en somberheid en is tijdelijk.

Wel is aangetoond dat dit alles depressies in de hand werken, stress toeneemt en dat alles doet de mens niet goed.

DSC_8508

Wat helpt, waarschijnlijk raadt u het al, is om naar buiten te gaan. Zoek de buitenlucht op. Ga een wandeling maken in de natuur en doe dit dagelijks. Pak, al is het maar 10 minuten in de pauze, toch dat zonlicht even. Ook al is het bewolkt, het zal u goed doen.

DSC_8469

En geniet van de natuur om u heen, kijk wat er verandert en koester het.

DSC_8277

Ook ik heb het wel eens lastig…ik ga dan juist de natuur in, om de rust en de ontspanning te vinden. Ik laat mijn zintuigen het werk doen. Ik kijk, ruik, voel en beleef de natuur. Ik maak foto’s, voor mezelf, maar ook voor u. Om ook u te laten zien, wat ik zag.

Ik hoop dat het doet wat het met mij deed.

Hoewel…bij deze engerd dan niet…hij zal nu doof zijn vrees ik…ik ben enorm bang voor spinnen. En tijdens het maken van de foto van de rozebottel…zag ik iets in mijn ooghoek bewegen en bleek het,u raadt het al…deze enorme engerd te zijn….

DSC_8280

Ze lijken overal te zijn…griezelig vind ik ze. Ooit gebeten  door een spin, daar een enorme wondinfectie aan overgehouden en sindsdien ben ik met spinnen niet meer bevriend.

Ik weet dat ze nuttig werk doen..maar liever niet in mijn buurt , hahaha.

Liefs, Desiree