Fotograaf of kunstenaar

Geplaatst op

Over photoshop raken velen niet uitgepraat, er zijn genoeg cursussen en you tube filmpjes met uitleg over te vinden en het lijkt er soms wel op dat niemand meer een foto durft te posten zonder die eerst volop bewerkt te hebben.

Hoewel, waren een paar jaar geleden de fotowedstrijden nog vol lof er over, nu staat bij de meeste wedstrijden  in de voorwaarden dat het allemaal met mate zal moeten gebeuren anders wordt je gediskwalificeerd. En worden de originele bestanden bij twijfel opgevraagd.

Aan mij wordt het ook regelmatig gevraagd, als ik een portretfoto maak of ik hem wel volledig wil bewerken. Mijn antwoord is dan ook steevast nee.  What you see is what you get. Ik ga niets wegpoetsen, je bent zoals je bent en dat is echt goed genoeg. En natuurlijk probeer ik de foto zo te maken dat je er op je mooist uitziet. Maar daar heb ik al dat bewerken niet voor nodig.

Hier wilde mijn model niet in de spotlight staan, maar eens een compleet andere foto van zichzelf hebben. Omdat ze donker is, vond ik dat juist wel mooi om te gebruiken en een zwarte achtergrond en minimale belichting te gebruiken. Ik vind het wel mooi dat je echt even moet kijken wat je nu precies ziet.

Ik ben natuurlijk heel erg van de natuur en ik werk het liefste ook met natuurlijk licht, zoals hier. Juist om de achtergrond rustig te houden zie je hoe mooi deze dames zijn.  Het gevoel wat ze uitstralen, maakt de hele foto nog fijner om naar te kijken.

Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is, ik bewerk mijn foto’s over het algemeen nauwelijks. Ik zet hem om in zwartwit en doe eigenlijk nu digitaal wat vroeger in de doka gebeurde. Heel soms op verzoek moet het bewerkt worden in photoshop en ik ga heel eerlijk zijn nu…ik heb het sinds een week en  het is gewoon niet mijn ding. Gelukkig kan Brenda er erg goed mee omgaan en bewerkt zij de foto’s dan voor mij. Dat is het grote voordeel als je met een team werkt, hahaha!

Persoonlijk vind ik het voor mijn foto’s gewoon niet nodig en ik begrijp eerlijk gezegd dat hele photoshoppen ook niet zo erg.  Ik zie hele uit zijn verband gehaalde foto’s voorbij komen, veel toevoegingen, enorm harde kleuren en meer van die dingen waarvan ik denk, tja…eigenijk vind ik het gewoon jammer.  Ik snap ook niet waarom mensen dat eigenlijk doen, waarom iets veranderen als het gewoon al goed is. Deze vraag heb ik gesteld aan iemand die er enorm in thuis is en het juist raar vind dat ik mijn foto’s niet bewerk.

Zij ziet de foto als een schets en gaat daarmee dan vervolgens aan de slag en maakt er hele creaties omheen en van de oorspronkelijke foto blijft dan weinig over. Super mooi hoor, begrijp me niet verkeerd. Op mijn vraag noem je jezelf dan fotograaf of kunstenaar bleef ze wel opvallend lang stil. Nou, dat is een goede vraag, ik weet het eigenlijk niet. Als ik jouw foto’s zie begrijp ik werkelijk niet hoe je dat zo uit die camera weet te krijgen. Op mijn beurt bewonder ik haar enorm dat ze uren met 1 foto bezig is. En de creativiteit die ze daarmee laat zien is werkelijk onbegrensd.

Voor mezelf ben ik er nu wel uit.

Mensen die zo creatief zijn en hun foto’s enorm bewerken, zijn in mijn ogen echte kunstenaars. Mezelf zie ik als fotograaf, gewoon puur en laten zien hoe het ook echt is.

Liefs, Desiree