Foon fotografie

Geplaatst op

Foon Fotografie,

het is bijna vloeken in de kerk voor de echte fotograaf!

Maar eerlijk, wie doet het nou niet?

Nu de meesten van ons, op een aantal niet mee veranderende stijfkoppen na, hebben allemaal wel een mobiele telefoon waarmee ze ook foto’s kunnen maken. En laten we eerlijk zijn, bellen doen we steeds minder vaak, fotograferen en filmen gebeurt met de foon steeds vaker. En ja, ik doe dat natuurlijk ook. Ik noem het dan ook foon fotografie.

Ik heb niet altijd al mijn apparatuur bij mij en voor sommige foto’s om even een moment met je te delen, is het natuurlijk ook helemaal niet nodig. De mobieltjes van tegenwoordig worden wat betreft de camera’s steeds beter en de mogelijkheden nemen ook enorm toe. Wel, en dat is een belangrijk onderscheidt, is het aantal MB’s van de mobiele foto’s vaak te laag. Dus om je mobiel gemaakte foto groot te laten afdrukken, kun je daarbij op wat problemen stuiten. Neem de meldingen die je krijgt over een te lage resolutie dan ook altijd serieus en pas je formaat erop aan.

Je kan natuurlijk ook niet verwachten dat je met je mobiel dezelfde resultaten kunt boeken als ik met deze lens. Dus zorg dat je verwachtingspatroon een realistische is. En ja, je kunt zeer zeker mooie foto’s maken met je mobiele telefoon mits je zorgt dat je compositie goed is.

En ik ga je niet vermoeien met de regel van derden en zo want ik vind dat je je creativiteit ten volle moet benutten. Wat ik mooi vind, hoef jij natuurlijk niet mooi te vinden. Maar ik ga je wel een paar tips geven, waar je wat mee kunt.

  • Houd je telefoon stil. Het klinkt te simpel en dat is het ook. Maar de meeste mensen bewegen tijdens het maken van een foto en daardoor is onbedoeld je foto onscherp.
  • Hou je horizon in de gaten. Soms is het echter super tof om iets scheef vast te leggen, maar een vliegtuig dat opstijgt met een scheve achtergrond ziet er best heel raar uit.
  • Zoom met je voeten. Huh? Ja, gebruik de zoomfunctie van je foon niet maar loop dichter op je onderwerp af. De zoomfunctie is nu vaak een digitale en dat maakt dat hij de foto eigenlijk gaat croppen (uitsnijden) en dat gaat ten koste van je kwaliteit van je foto. Dus beter is het om dichter op je voorwerp te gaan staan, voor een goed resultaat.
  • Gebruik je flits niet, want dat zorgt voor rare kleuren , rode ogen en meer van die onnodige ellende. Zorg voor voldoende natuurlijk licht of schijn bij met een ledlampje. Oh ja en als je savonds laat wat fotografeert, is die flits meestal ook niet een fijne toevoeging, pak dan bv een lantaarnpaal mee of de schijnsel van de maan.
  • Ik gebruik losse opzet lenzen, zodat ik nog meer uit mijn mobiele camera kan halen.
  • Zorg voor een goede app. Ik ben zelf weg van snapseed, maar het staat je vrij om je helemaal te verliezen in een andere app. Zelf ben ik niet zo van het bewerken, meestal zet ik ze alleen om in zwart wit maar ook ik corrigeer nog wel eens een achtergrond, omdat ik mijn statief mis en mijn hand geen waterpasfunctie in zich heeft zitten. En hoe fijn, deze werkt super goed op je mobiel, dus dan hoef je het niet eerst over te zetten naar je pc.
  • En, kijk naar de compositie. Ik ben er letterlijk aan verknocht. Ik maak zelden zo maar snel een foto, ik denk er altijd over na, hoe ik hem wil hebben, wat ik erop wil hebben en op welke manier ik die ga vertalen naar de foto. Wil je diepte in de foto, pak dan wat van de voorgrond mee. Wil je een selfie maken, kijk dan hoe jij er op je voordeligst uit ziet, van bovenaf, onderaf, van de zijkant…kijk naar je ogen, je evt onderkin en hou je foon vooral stil. (ja ik ben kritisch, daarom maak ik ze ook zelden)
  • Ik fotografeer zelf eigenlijk bijna altijd in de horizontale stand, puur omdat ik het mooier vind (gratis tippie van Dees)
  • En als laatste, al maak je 100 foto’s…deel ze niet allemaal maar selecteer er een paar. Mijn TL hoeft niet helemaal vol te staan met jou ūüėČ

Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt. Mocht je vragen hebben, mail mij dan ff.

Dus nog even een resumé

Wil je een grote foto aan de muur hebben, gebruik dan een digitale camera zodat je foto MB groot genoeg is, of mail mij zodat ik het voor je kan maken.

Denk na voordat je een foto maakt, maar niet te lang, want dan is het onderwerp allang weer gevlogen.

Wees creatief en leef je vooral uit, delete de foto’s die het delen niet waard zijn en post alleen de toppers.

Wil je een ander werk aan de muur dan je zelf kan maken, neem dan een kijkje op mijn shop dat mag trouwens ook om inspiratie op te doen hoor.

Ik hoop dat je met deze tips uit de voeten kan, schroom niet en deel je leukste foto’s met mij.

Liefs, Desiree