Eric van Dommelen: Hij blijft een Rotterdammert….

Geplaatst op

Bakker en van Willigen

Het verhaal achter de cover

Een aantal maanden geleden sprak ik met Eric van Dommelen over zijn boek dat al echt vorm begon te krijgen. Ik vroeg of hij al nagedacht had over hoe het eruit moest komen te zien en hoe hij dat zou willen aanpakken.

Ik zoek nog een fotograaf. Heb jij ff mazzel dat ik er een ben, zal ik wat proef foto’s maken om je idee wat meer vorm te geven?

Ik kreeg een tekening te zien zoals hij dat een beetje in zijn hoofd had, het moest natuurlijk wel Rotterdam uitstralen want daar speelt het boek zich af. Ik vroeg of ik wat foto’s voor hem mocht maken zodat hij dan zou kijken of dat een beetje is wat hij in zijn hoofd zou hebben en daarmee stemde hij in.

Waar was ik aan begonnen, als geboren Amsterdammer. Rotterdam intrekken. Waar ik in Amsterdam meestal wel de weg ken, is dat in Rotterdam natuurlijk helemaal niet. En vind maar eens iets wat je wel qua naam kent, maar geen adres van hebt. Dan kan het nog zo groot zijn, het is vooral zoeken. En als het dan al gevonden is, waar maak je daarvan dan de mooiste foto’s zodat mensen het dan ook als zodanig herkennen.

Dus ik met mijn camera op pad in Rotterdam. Ik kwam er al snel achter dat hakken dragen niet de meest slimme keuze is, met al die kinderkopjes. En dat betaald parkeren, als er al een parkeerplaats te vinden is, ook een dingetje is. Dus ik vind na lang zoeken waar ik zijn moet, zet ergens mijn wagentje neer en ga aan de wandel, camera in de hand en vol goede moed.

Ik loop dus een groot deel van Rotterdam door, praat met de nodige mensen en maak heel wat foto’s van verschillende plekken die herkenbaar zijn voor de echte Rotterdammert. Voor ik het weet is het laat en moet ik maar weer zien hoe ik bij mijn auto terecht kom. Ik overweeg een taxi te nemen maar zeg dan tegen mezelf, dat een stukje lopen ook geen kwaad kan. blaren op mijn voeten en met een wat verzwikte enkel kom ik uiteindelijk bij mijn wagen aan, mijn humeur is gedaald tot een dieptepunt.

Vol gas wegrijden is geen optie in deze drukke stad maar dat was toch wel het meest fijne geweest. Dat zegt dan waarschijnlijk weer heel veel over mij.

Eenmaal thuis aangekomen bekijk ik de foto’s en ben tevreden. Ik stuur ze door naar Eric als concept of dit een beetje is waar hij mee uit de voeten kan.

Hij reageert heel enthousiast en we spreken af dat ik de foto’s voor de cover en achterflap mag maken.

Ik verdiep mij nog meer aan de eisen rondom de boekcovers, spreek heel wat mensen, krijg heel veel adviezen en ga daarmee aan de slag. Ik ga nog een aantal keren terug naar Rotterdam om de locatie beter te leren kennen, te onderzoeken wanneer het druk is en wanneer rustig, hoe het licht is op verschillende tijdstippen en meer van dergelijke details. Ik maak uiteraard nog meer foto’s en probeer ook het een en ander uit, wat dan weer tot hilarische situaties leid.

Want met handboeien rondlopen en die overal neerleggen, vervolgens op de grond gaan liggen en het  tafereel zo vastleggen, roept reacties op. Maar ach, alles voor het goede doel he. Ook deze foto’s stuur ik natuurlijk weer op en zo langzamerhand komt er een beter beeld wat de foto moet gaan worden.

En dan photoshop je ff mij daarin en klaar is het, nou eh, je weet, ik photoshop niet, en wat jij wilt, lukt daarmee ook niet. Je zult toch een keer mee moeten en voor de camera gaan staan.

En dan breekt de dag aan dat de shoot moet gaan plaatsvinden, het regent. Van te voren heb ik aangegeven wat ik wil dat hij aantrekt, wat mij de bijnaam veeleisende fotograaf oplevert,  en hoe laat we afspreken. Ik merk dat we er verschillend in staan. Hij denkt binnen 5 minuten klaar te zijn, ik zeg dat ik meestal wel een paar uur nodig heb. En we hebben afgesproken dat we op meerdere plekken foto’s gaan maken, dus dat kost ook tijd. En, waar hij dan wel het meeste tegenop ziet, de foto’s van zichzelf. En dat blijkt best nog een hele uitdaging te zijn. Want hoe krijg ik de juiste uitstraling bij iemand die dit eigenlijk heel lastig vind. Ik besluit niet alles neer te zetten wat betreft verlichting en reflectieschermen, omdat dat druk geeft. Ik haal alles uit de kast, Eric beweegt enorm mee met de camera en ik merk dat hij er na twee foto’s al wel klaar mee is, ik ga door en zie op een gegeven ogenblik ontspanning en inderdaad de blik die ik zocht.

Als fotograaf verdiep ik mij altijd in wat ik vast wil leggen en bedenk ik hoe ik dat kan bereiken. Voor een cover is de uitstraling enorm belangrijk, dat bepaald mede of een boek gaat verkopen of juist niet. Het moet een geheel zijn met de inhoud en toegankelijk voor de potentiële lezer.

Ik maak een afspraak met Eric om de foto’s te bespreken en nog wat verder af te stemmen. Ik heb een selectie gemaakt en zowel in kleur als zwartwit laten afdrukken. Het blijkt lastig om een keuze te maken. Zelf vind ik zwartwit veel krachtiger over komen, maar ik wil Eric niet beïnvloeden, het is zijn boek en hij bepaalt de uitstraling.

Ik vraag, mijn grafisch ontwerper Brenda, een opzetje te maken voor hoe het er dan uiteindelijk uit kan komen te zien, zodat het duidelijker wordt, want een foto op zich kan mooi zijn maar niet passen bij wat je in de hoofd hebt voor een cover.

Om ze zo te zien geeft een hoop duidelijkheid, zo begint het visueel ook echt vorm te krijgen en nu wordt ook beter zichtbaar hoe we het oorspronkelijke idee vertaald hebben. Brenda maakt van een aantal foto’s deze vertaling, Eric neemt de foto’s mee die hem het meeste aanspreken.

En dan is het aan Eric, ik verzend alles digitaal en wacht vol spanning af. Ik heb heel sterk het idee wat het gaat worden, maar 100% zekerheid heb ik daar natuurlijk niet over. Mijn taak zit erop.

 

Het boek is inmiddels uit en te bestellen op:

https://www.boekenbestellen.nl/boek/bakker-en-van-willigen/9789463452137

 

Langs deze weg wil ik jou, Eric, bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik heb met veel plezier deze opdracht uitgevoerd. En natuurlijk hoop ik dat heel veel mensen jouw boek gaan kopen, er over praten en anderen enthousiasmeren.

Je bent nu schrijver!

 

En mocht u nog een cadeautje zoeken of u zelf een goed boek gunnen…dit is echt een aanrader!

 

Liefs, Desiree