Ecologische zone in Leiden

Geplaatst op

me

 

De Gemeente Leiden heeft besloten in de Oostvlietpolder een ecologische zone aan te leggen. Daardoor word ‘T Vogelhoff uitgebreid. Mij is de opdracht door de gemeente Leiden gegund om dit met foto’s vast te leggen.

‘T Vogelhoff is een weidevogelgebied wat sinds 2013 is geopend. Het gebied maakt onderdeel uit van de Oostvlietpolder, gelegen langs De Vliet. Het gebied wordt van 60 hectare naar ruim 80 hectare toe uitgebreid. Er komen nieuwe bomen, wilde fruitbomen, paden en natuurlijk de nodige bankjes en informatieborden. Er wordt geïnvesteerd in diverse beplantingen om de bestuivers (insecten) te lokken, waar de weidevogels van gaan profiteren. Voor hen komt er ook een plas/dras gebied. Natuurlijk worden er ook de nodige paden en bruggen aangelegd zodat u en ik door het gebied kunnen lopen en er volop van kunnen gaan genieten.

Wat is nu een ecologische zone?

Een ecologische verbindingszone is een verbinding tussen natuurgebieden (met nieuwe of herstelde natuur) die deel uitmaken van de ecologische hoodstructuur. Ecologische verbindingszones worden aangelegd om het migreren van dieren en planten tussen natuurgebieden mogelijk te maken (uitwisseling van genen).

Het ontbreken van ecologische verbindingen kan ertoe leiden dat bepaalde natuurgebieden met hun leefgemeenschappen geïsoleerd raken. Het is normaal dat de omstandigheden in een leefgemeenschap niet altijd gelijk zijn. Wanneer een populatie in een slechte periode achteruit gaat, dan bestaat het risico dat een kritische ondergrens overschreden wordt waardoor een organisme verdwijnt. Doordat ecologische verbindingszones leefgemeenschappen met elkaar verbinden, dragen ze bij tot een groter draagvlak voor het voortbestaan van een soort.

 

DSC_7325

Er is sinds eind vorig jaar al veel gebeurd, vandaar dat ik u een terugblik ga geven over de afgelopen maanden.

DSC_5017

Om iets moois te creëren moet er wel fors worden ingegrepen. De gebieden die  worden toegevoegd deden lange tijd dienst als volkstuin. De laatste jaren echter lag dit braak.

DSC_9683

DSC_9679

Er is heel zorgvuldig gekeken welke bomen er passen in het nieuwe gebied, welke niet en ook waar evt nesten inzitten die behouden moeten worden. De bomen die gekapt mochten worden zijn zoals ze dat noemen gestipt.

DSC_9948

Ja en dan gaat het snel…

DSC_1269

DSC_1264

Er wordt groot materieel ingezet en al gauw worden de grote lijnen al zichtbaar.

DSC_1224

DSC_1495

Hier werd de grond wat vlakker gemaakt.

DSC_9971

Bij zonsondergang is het nu al heel erg mooi, maar er moet nog genoeg gebeuren.

DSC_1316

Ook bij de sloot is er veel veranderd.

DSC_9664

DSC_1236

DSC_1619

De gekapte bomen zijn versnipperd voor hergebruik.

DSC_1665

En ja hoor, het komt goed, echt!

DSC_1636

En nog steeds zijn ze druk bezig.

DSC_1580

En voorlopig gaan ze in een hoog tempo ook wel door want eind van het jaar moet het toch wel helemaal af zijn. Het liefste al rond eind augustus, zodat er tijdens de Leidse Hooidagen al door het gebied gelopen kan worden.

DSC_1625

De bruggen liggen er nu…

DSC_1390

Op deze weilanden wordt binnenkort tijdelijk de grond gestort die uit het gebied komt.

DSC_1253

Via de facebookpagina Leidse Hooidagen  https://www.facebook.com/leidsehooidagen/?fref=nf kunt u de vorderingen bijhouden.

En wilt u meer foto’s zien, klik dan even op deze link http://bit.ly/1QwLV40

En natuurlijk geef ik via deze site ook regelmatig een update met de gemaakte foto’s.

Veel liefs, Desiree