De Bronsttijd

Geplaatst op

Een van mijn favoriete tijden is de bronsttijd. Om u mee te nemen in deze fascinerende tijd, stel ik u eerst voor aan een geweldig mooie man…

DSC_1041

Hubertus

Maak kennis met Hubertus.

Hubertus is geboren en opgegroeid in de buurt van het Jachthuis st Hubertus, waar hij naar is vernoemd.                                Hubertus is een prachtige man van 4 jaar oud. Doordat zijn moeder niet bang is van mensen, is Hubertus dat ook niet. Als hij zijn middagdutje ligt te doen, vind hij het prima dat u hem vastlegt op de foto of langs loopt. Maar nu aan het eind van de middag komt hij zich weer rustig in vol ornaat laten zien.

DSC_1066

In de bronst gaat het om de voortplanting. De mannen zien er onweerstaanbaar uit, nemen vaker een modderbad, plassen tegen hun buik aan om lekker te ruiken voor de hindes (vrouwen).  Om te laten merken aan de andere mannen hoe dominant ze zijn, burlen ze, een soort geloei, maar dan lager wat betreft de toon.  Als de hinde ovuleert, bevrucht hij haar. En graag verzamelt hij een grote kudde om zich heen.

Hubertus vindt de hindes erg interessant en maakt zich graag mooi voor ze…hij ziet er dan ook prachtig uit.

DSC_1070

Burlen

Hij hoort in het bos een mannetje burlen en hij burlt er zelf ook behoorlijk op los…de hindes komen al snel het bos uit om te kijken welke heerlijke man hij toch moet zijn.

DSC_1133

de hindes

De hindes komen snel op hem afgerend maar al die aandacht is Hubertus niet gewend. Hij is blij dat de boswachter biks en appeltjes heeft neergegooid, want de hindes hebben trek en vallen er direct op aan. Helaas heeft Hubertus het geluk niet aan zijn kant, er verschijnt een grote stoere vent, die zijn kudde hindes claimt. Hubertus gaat het gevecht niet aan, houdt de eer aan zichzelf en vertrekt.

DSC_1274

Het mannetje neemt een modderbad, eet snel een appeltje en drijft de kudde weer het bos in.

DSC_1248

Daar hebben we toch zo’n vier uur op staan wachten….al het lekkers is op, dus ze trekken definitief verder…Hubertus gaat het verder op ook nog een keer proberen, al denk ik dat hij dit jaar nog niet zoveel kans maakt…

Vandaar dat we nu verder gaan trekken en op het laatste moment toch nog een heel mooi plaatje kon schieten.

DSC_1597

Zo te zien gaan ze weer een wilde nacht tegemoet…over 34 weken weten we het…dan zullen de eerste kalveren geboren worden!

 

Ik wacht het af….

Liefs Dees