Aare gorge, Zwitserland

Geplaatst op

Ik mag graag vertoeven in het mooie Zwitserland. En heel vaak kan ik jullie niet meenemen, omdat de wegen te onbegaanbaar zijn om veilig te lopen en te filmen, maar vandaag is dat anders. Vandaag neem ik je mee naar Aare Gorge, Zwitserland.

Aare Gorge wordt ook wel Aareschlucht genoemd. Deze kloof ligt in Zwitserland en is zeer toegankelijk gemaakt zodat ik jullie veilig mee kan nemen. Het is een stukje rijden en natuurlijk laat ik op jullie verzoek ook de camera draaien onderweg.

Zwitserland is een heel mooi en gevarieerd land, de regels zijn vergeleken met Nederland erg streng maar duidelijk, persoonlijk huik daar wel van. De winkels zijn hier maar een paar uur paar dag open en thuisbezorgen is hier een zeldzaamheid.

De zwitsers spreken hier duits, italiaans, frans en reto romaans. Echter allen met een eigen twist. Als voordeel is dat je je meestal wel verstaanbaar kunt maken. Engels is hier een stuk lastiger kan ik je vertellen.

Er zijn hier vele bergen te vinden en daardoor ook vele kloven. Hoewel ik grande berg op ga, vind ik een kloof lopen minstens even indrukwekkend. Vanaf beneden omhoog kijkend en beseffend hoe klein en nietig je eigenlijk bent.

Nu zijn er veel kloven waar geniet zomaar doorheen mag en kan lopen, vanwege het gevaar van vallende rotsen, in de Aare isdaar geen sprake van. Dagelijks wordt eerst bekeken of het veilig is en zeker na natuurgeweld is er een extra controle en kunnen gedeelten ook gesloten blijven. Ook loop je gedeeltelijk door de grot en dat is natuurlijk ook echt heel leuk.

De luchtvochtigheid is in deze kloof zeer hoog, daardoor ervaar  ik de warmte ook intenser. In de grot is het ruim 10 graden kouder en het is daar erg nat. De vloeren zijn daardoor glad, de druppels vallen van het plafond continue naar beneden. Wat bij mij regelmatig in een gilletje resulteert als het precies in mijn decolleté valt…

Het is gelukkig niet zo druk, wel merk je hier meteen weer een toerist is en wie Zwitsers. De Zwitsers zijn een stuk geduldiger en respectvoller dan de doorsnee toerist, die je aan de kant duwen, zodat ze zelf een foto kunnen maken en ook langdurig het pad blokkeren. Ik kan mij voorstellen dat dit zeer irritant is.  Zelf probeer ik er altijd rekening mee te houden dat anderen er voorbij willen of een foto willen maken en zal derhalve niet de weg blokkeren.

In de video neem ik je natuurlijk mee en zal ik je uitgebreid laten zien wat ik daar tegenkwam. Wat ik bijvoorbeeld heel bijzonder vind is dat zo’n kloof midden in het landschap staat, je ziet zo aan de buitenkant niet hoe mooi het aan de binnenkant is, dat je überhaupt naar binnen kan.  Normaal zou je er zo voorbij rijden of lopen, zo’n verborgen plek, ik hou ervan.

De waterval op zich is niet heel erg spectaculair, die zijn er echt wel veel mooier en hoger…onderweg zie ik die genoeg en laat ik je natuurlijk ook zien. En ik kom op een hele bijzondere plek…dat zou in Nederland echt niet kunnen.

Natuurlijk hoop ik dat je net zo enthousiast wordt als dat ik ben en dat je beter gaat begrijpen waarom ik zo graag de natuur in trek. De natuur laat mij steeds zien hoe mooi het leven eigenlijk is, beloond met mooie uitzichten en inzichten en laat mij steeds grenzen verleggen. Daarnaast zet het mij ook in het hier en nu en merk ik dat ik meer afstand neem van de hedendaagse beslommeringen. Ik richt mij steeds meer op de dingen die mij energie geven en dat geeft een enorme boost.

Vind je de filmpjes leuk en wil je niets missen, abonneer je dan op mijn youtubekanaal

Heel veel liefs, Desiree